Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали на живо,

...
 Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали на живо,
Коментари Харесай

В над 1000 секции машините прецакали бюлетини

 
Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали онлайн, комисиите не са присъединили камерите
 

Парламентът може да бъде призован още през Страстната седмица

Комисии насочили камери към тавана

В повече от 1000 секции скъпата хартия на Българска народна банка за машините е прецакала бюлетини и анулирала гласовете на гласоподаватели, сочат данни на ЦИК. От комисията вършат разбор на вредите от дефек­тиралите принтери и откриват до каква степен това е повлияло на крайния резултат. Проверка в уеб страницата на ЦИК сподели, че до момента ролка е коствала по 3,96 лева, а на последните - по 13,96 лева

Очаква се на 8 април ЦИК да разгласи състава на Народното събрание, който още в понеделник да излезе в държавен вестник. Това значи, че няма проблем президентът Румен Радев да свика първо съвещание на 49-ото Народно събрание на 12 или 13 април.

От на следващия ден стартира поетапното качване на видеозаписи от секциите. На места не е имало нито лъчение, нито запис. Не са регистрирани хакерски офанзиви към платформата за онлайн предаване, заяви служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров.

Той изясни, че към половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали онлайн преброяването на бюлетините. Излъчване в действително време е имало в 6500 секции от общо 12 000.

“Там където е задействано техническото устройство е задействано освен да излъчва онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата evideo.bg след култивиране на резултатите от изборите от страна на “Информационно обслужване ”. Най-вероятно от на следващия ден поетапно ще стартираме устройство по устройство да смъкваме записите, с цел да се качат в платформата ”, изясни Тодоров.

По думите му неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на 2 аргументи - или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

“Лично следих процеса в най-пиковия миг. На доста места няма проблеми, само че просто членовете на комисиите не са присъединили камерата. В организацията на процеса бяхме планували в деня за размисъл да се създадат проби на всички устройства от страна на секциите. Те бяха сполучливи. Имаше единствено 5 устройства с недостатък, като ги подменихме. В събота, когато организирахме тестванията със СИК, сме записали над 11 300 дейни устройства. В неделя цифрата е друго.

Законът в този случай мълчи. С последните промени в Избирателния кодекс беше решено Министерски съвет да дава отговор за техническото застраховане. Смятам, че служебният кабинет се оправи с този неуместно къс период и обезпечи устройства и платформа, през която да се излъчва видеото ”, съобщи министърът на електронното ръководство.

Още в нощта на изборите се видя, че в доста от комисиите камерите са обърнати вместо към мястото, където се броят бюлетините, към тавана на стаите. Причина се оказа неналичието на опит на секционните комисии и неприятен инструктаж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР